Najlepsze przepisy

Rogaliki rumowe

Pyszne rogaliki z niewielką ilością alkoholu.

Skład: 
1 szklanka cukru 
15 dag masła 
4 całe jajka 
15 dag mąki ciechanowieckiej lub tortowej z firmy Młyn Ciechanowiec 
3 łyżeczek kakao 
proszek do pieczenia na czubek noża

Utrzeć masło, dodawać stopniowo cukier i po jednym jajku, wsypać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem od pieczenia, wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę prostokątną posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką, wyrównać. Piec 35-40 min.

Lukier: 
15 dag cukru pudru 
1 1/2 łyżki spirytusu 
1 1/2 łyżki wody 
1 olejek rumowy

Utrzeć wszystkie składniki lukru na gładką masę. Gorący, upieczony placek smarować lukrem a po ok. dwóch minutach wyciskać szklanką półksiężyce.

Biszkopt z truskawkami i bitą pianą

Bardzo smaczne truskawkowe ciasto ze świeżych owoców.

Skład: 
3 jajka 
1/2 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki tortowej firmy Młyn Ciechanowiec 
szczypta proszku do pieczenia 
szczypta soli

Białko oddzielić od żółtek, ubić na sztywno (nie przerywać ubijania), wsypać sól, cukier i dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać żółtko, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na tortownicę wyłożoną pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. do uzyskania żółtego koloru. Po wystudzeniu zdjąć pergamin, położyć placek na podstawce, ułożyć świeże truskawki (umyte i wysuszone). Całość zalewamy pianą: białka z 4 jajek ubite na parze z dodatkiem 8 łyżeczek cukru i niewielkiej ilości cukru waniliowego.

Wyśmienite ciasto, łatwe w przygotowaniu.

Skład:
10 jabłek średniej wielkości 
1 i 1/2 szklanki cukru 
2 szklanki mąki tortowej lub ciechanowieckiej firmy Młyn Ciechanowiec 
2 jajka (dla alergików: można również wykonać ciasto bez jajek)
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 łyżki oleju 
1/2 łyżki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, zasypać cukrem, odstawić na 2-4 godziny aż puszczą sok, a cukier rozpuści się (od czasu do czasu mieszając). Do w ten sposób przygotowanych jabłek wsypać w/w składniki i wymieszać ręką. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. godziny.

Polewa do ciasta: 
1/2 margaryny 
1 cukier waniliowy 
1/4 szklanki wody 
1/2 szklanki cukru

Wszystkie w/w składniki wymieszać, zagotować i ostudzić, wsypać 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku. Wymieszać, polać przestudzone ciasto.

Łatwy w przygotowaniu chleb pszenno-żytni.

Skład: 
0,75 kg mąki pszennej chlebowej firmy Młyn Ciechanowiec 
0,25 kg mąki żytniej 720 lub 1400 żurkowej firmy Młyn Ciechanowiec 
0,50 kg mąki żytniej 2000 lub pszennej graham firmy Młyn Ciechanowiec 
zakwas 
1,5 l ciepłej wody 
3 łyżeczki soli

Mąkę mieszamy dokładnie z zakwasem, dolewamy wodę cienkim strumieniem wyrabiając na gładką masę. Odkładamy 3 łyżki ciasta do plastikowego pojemnika (przechowujemy w lodówce 3-4 do 10 dni – mamy w ten sposób zakwas na kolejne wypieki). Dodajemy 1 szklankę siemienia lnianego, 1 szkl. słonecznika, pestek z dyni można dodać rodzynki.

Ciasto rozłożyć do 2 większych lub 3 mniejszych blaszek- wyłożyć papierem do pieczenia. Rośnie przykryte ściereczką 8 godzin, piec w temp. 180 stopni przez 1,5 godziny.Przepis można podzielić na 3, wtedy każdego składnika bierzemy 1/3 i mamy 1 chleb.Smacznego.

500 g mąki ciechanowieckiej z firmy Młyn Ciechanowiec 
120 g cukru 
300-400 g owoców: moreli, jabłek, śliwek itp., można użyć konfitury
3 jajka 
125 ml mleka 
40 g drożdży
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
100 g masła
100 ml oleju
sól

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i połowę cukru. Masło topimy i po ostudzeniu dolewamy wraz z mlekiem i 2 jajkami do mąki. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec, gdy będzie już miękkie dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek, moreli usuwamy pestki. Dodajemy kilka łyżek wody, sok z cytryny, resztkę cukru i dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Studzimy. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Wycinamy krążki za pomocą szklanki, na środek każdego krążka nakładamy nadzienie. Białkiem smarujemy brzegi każdego krążka, żeby lepiej można było zlepiać pierożki, następnie końce pierożków zaciskamy palcami. Odkładamy je do ponownego wyrośnięcia. Gdy pierożki urosną, smażymy je na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Po wyjęciu osączmy na sicie i posypujemy cukrem pudrem.

Langosz jest najpopularniejszym daniem typu fast-food na Węgrzech.

400g mąki ciechanowieckiej 
2 ugotowane ziemniaki 
30g drożdży 
1 łyżeczka cukru 
200 ml ciepłego mleka 
3 łyżeczki oleju 
sól 
olej do głębokiego smażenia 
śmietana, sos czosnkowy (lub wyciśnięty czosnek), tarty żółty ser. 

Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki wielkości talerzyka deserowego. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną i sosem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem.

Sos czosnkowy: posiekane 3-4 ząbki czosnku wsypać do miseczki, dodać odrobine cukru i soli, utrzeć i zalać 1/4 szklanki wrzątku. Po 15 minutach odcedzić; otrzymujemy gotowy sos czosnkowy do langosza.

Bardzo dobry sernik, jego przygotownie jest wyjątkowo łatwe.

Ciasto:
16 dkg masła roślinnego roztopionego
1 szklanka cukru zwykłego
2 i 3/4 szklanki mąki tortowej lub ciechanowieckiej firmy Młyn Ciechanowiec
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki zagnieść i wyłożyć na blachę

Masa:
80 dkg sera mielonego
1 całe jajko
4 żółtka, pianę ubić i dodać na końcu
1/2 szkalnki oleju
1 budyń śmietankowy w proszku
1 szklanka mleka

Wszyskie składniki wymieszać, na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłóżyć na ciasto. Piec w temperaturze 220 0C. Włożyć do zimnego piekarnika, piec około jednej godziny.

Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na ok. 15 minut. Potem uchylić piekarnik, sernik powinien zostać w nim przez następne 15 minut.

Pszenne bułki z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwy z oliwek.

Skład: 
1/2 kg mąki pszennej ciechanowieckiej firmy Młyn Ciechanowiec.
280 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
15 g drożdży
10 g soli
odrobina cukru
8 g przyprawy Specialite: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (Kamis, przyprawa w słoiczku).

Wszyskie składniki dokładnie wymieszać, ugniatać ciasto, aż przestanie lepić sie do rąk. Nastepnie pozostawić wyrobione ciasto na 15 min. Na posypanej maką stolnicy formować bułeczki i pozostawić je do wyrośnięcia na 45 min. Po tym czasie bułeczki wkładać do piekarnika o temp. 230 C. Piec ok 40 minut.

Rewelacyjne ciasto o smaku piernikowym.

SKŁADNIKI (porcja na np. 1 tortownicę) 
• 4 jaja 
• 1 1/4 szklanki oleju (np. słonecznikowy)
• 1 ( lub 1 ½) szklanki białego cukru 
• 2 łyżeczki aromatu waniliowego
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej firmy Młyn Ciechanowiec
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1/2 łyżeczki soli 
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
• 3 szklanki startej marchwi (starta na papkę, bez odciskania soku) 
• 1 szklanka rodzynek i rozdrobnionych orzechów włoskich.

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać aromat waniliowy. Dodać olej. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą. Na końcu dodać marchew, orzechy i rodzynki. Wlać masę do przygotowanej tortownicy (spód i boki tortownicy wysmarować masłem bądź margaryną i posypać bułką tartą). Piec w temp. 175 – 180 C., ok. 40 – 50 min.

Zawsze pyszne i chrupiące ciasto

Skład:
350 g mąki ciechanowieckiej firmy Młyn Ciechanowiec 
200 ml wody
6 g świeżych drożdży 
1 płaska łyżka stołowa soli 
1 łyżeczka oliwy z oliwek 

Drożdże rozprowadzamy w wodzie w miseczce, dodajemy przesianej mąki porcjami ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie gęstnieć dodajemy sól i oliwę (łyżeczkę), następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do zgęstnienia ciasta. Zawartość miski wyrzucamy na stolnicę lub matę silikonową i ugniatamy ciasto. Ciasto ugniatamy ok. 0,5 godziny aż do uzyskania miękkiej jednolitej i plastycznej masy. Jeżeli w międzyczasie ciasto wykazuje zbyt dużą lepkość można dodać mąki na podsypkę. Tak wyrobioną kulkę ciasta odstawiamy do miseczki na godzinę, przykrywamy folią aby nie wyschło. Po godzinie kulkę ciasta wyciągamy, na macie silikonowej rozciągamy w jednym kierunku i rolujemy z powrotem w kulkę. Ma to na celu usuniecie nadmiaru gazów. Ciasto odstawiamy do miseczki przykrytej folią na 4-5 godzin. Po tym czasie ciasto wyrzucamy na posmarowaną olejem blachę i ręcznie rozciągamy aż uzyskamy placek ok 1 cm grubości, smarujemy sosem pomidorowym i wypiekamy w maksymalnie nagrzanym piekarniku (250-260 stopni) przez 10 minut na dolnej półce, wyciągamy posypujemy mozzarellą (najlepsza sucha w bloku pocięta na 1cm kosteczki) i innymi składnikami wg. uznania. Zapiekamy 3 min na środkowej półce.

Przepis na sos do pizzy.

Skład: 
1 marchewka 
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
1 przecier pomidorowy 0,5l 
4 łyżki oliwy z oliwek 
gałązka świeżej bazylii 
dwa liście laurowe 
sól pieprz

Warzywa drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przecier, bazylię i liście laurowe, dusimy ok. 20 min., przyprawiamy solą i pieprzem. Bazylię i liście laurowe wyciągamy, sos blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego.

Przepyszne czekoladowe ciasto z owocami

biszkopt czekoladowy:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. mąki tortowej z firmy Młyn  Ciechanowiec
  • 1 szkl. cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia        

wiśnie:

  • opakowanie mrożonych wiśni (Hortex)
  • galaretka wiśniowa
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki rumu

bita śmietana:

  • 500 ml. słodkiej śmietanki 30 % tł
  • 2 śmietanfixy ( Dr. Oetker)
  • 2 cukry waniliowe ( 32 g )
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

poncz do nasączenia biszkoptu:

  • szkl. przegotowanej, ostudzonej wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki  rumu

gorzka czekolada (najlepiej Wedla) do dekoracji.

Wiśnie opłukać. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, dodać cukier i rum. Zalać wiśnie i wstawić do lodówki.

Włączyć piekarnik który ma nagrzać się do 210 stopni. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą.

Po umyciu jaj, białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę do której należy powoli dosypywać cukier a następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie, łyżką wymieszać z masą jajeczną. Wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min.

Zimną śmietankę ubić mikserem dodać sok z ½ cytryny, cukry waniliowe,cukier puder i śmietanfixy. Wstawić do lodówki.

Upieczony biszkopt wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia, po czym przekroić, nasączyć pączem obydwie części, wysmarować dół biszkoptu cienką warstwą bitej śmietany na która wykładamy wiśnie. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Najlepsza polska zupa. 

3 kopiaste łyżki mąki żurkowej firmy Młyn Ciechanowiec
3-4 ząbki czosnku (przekrojone na pół), 
skórka z chleba razowego. 

Wszystko wsypać do glinianego naczynia, zalać 1/2 litra przegotowanej lecz zimnej wody. Całość wymieszać, odstawić do zakiszenia w ciepłe miejsce na 3-4 dni (im dłuższy czas tym kwaśniejszy będzie żurek).
Skórkę od chleba i czosnek wyrzucić , natomiast resztę wlać do rosołu (najpierw połowę, sprawdzając intensywność smaku, potem w razie potrzeby resztę) i zagotować. Do zupy dodać białej kiełbasy, wędzonego boczku, przyprawić majerankiem. Podawać z jajkiem na twardo.

Rewelacyjne ciasto o smaku piernikowym.

SKŁADNIKI (porcja na np. 1 tortownicę) 
• 4 jaja 
• 1 1/4 szklanki oleju (np. słonecznikowy)
• 1 ( lub 1 ½) szklanki białego cukru 
• 2 łyżeczki aromatu waniliowego
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej firmy Młyn Ciechanowiec
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1/2 łyżeczki soli 
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
• 3 szklanki startej marchwi (starta na papkę, bez odciskania soku) 
• 1 szklanka rodzynek i rozdrobnionych orzechów włoskich.

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać aromat waniliowy. Dodać olej. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą. Na końcu dodać marchew, orzechy i rodzynki. Wlać masę do przygotowanej tortownicy (spód i boki tortownicy wysmarować masłem bądź margaryną i posypać bułką tartą). Piec w temp. 175 – 180 C., ok. 40 – 50 min.

Bardzo smaczny chleb inspirowany kuchnią włoską.

Skład:

500g mąki pszennej chlebowej z firmy Młyn Ciechanowiec (można użyć mąki ciechanowieckiej)
15 g drożdży
10 g soli
odrobina cukru
pół łyżeczki suszonych pomidorów
bazylia
suszony czosnek
280 ml wody

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, można użyć maszyny do pieczenia chleba (tylko do wymieszania ciasta). Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek grubości 1 cm na stolnicy posypanej mąką, aby ciasto się nie przyklejało. 

Nadzienie:

pieczarki krojone w plasterki 
jedna czerwona i pół białej cebuli posiekanej w piórka
salami pokrojone w cienką kosteczkę
pół papryki pokrojonej w cienkie paseczki
odrobina sosu pomidorowego 
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
tarty ser „Lazur”
plasterki mocarelli
parę plasterków dowolnej szynki

Wszystkie składniki oprócz serów i szynki wkładamy do miski, zalewamy odrobiną sosu pomidorowego, octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy do lodówki na 1 godz.

Na środku placka, w odległości 3 cm od brzegów, układamy plasterki szynki, zamarynowane warzywa z lodówki, posypujemy tartym lazurem i plasterkami mocarelli. Robimy duży pieróg, składając placek na pół,  lekko zwilżamy brzegi placka i zawijamy, jest to najtrudniejsza czynność; nadzienia nie może być za dużo, pieróg odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie nadziewany chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celsjusza i pieczemy 35 minut. Podajemy na ciepło lub na drugi dzień na zimno – z doświadczenia wiem, że cały wypiek znika od razu, po wyjęciu z pieca.

 

 
 
 

Chleb żytni z ziemniakami

Pieczenie chleba jest rzeczą trudną, ale wszystko rekompensuje smak gotowego wypieku.

zaczyn: 10 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki wody

ciasto: 5 średnich ziemniaków, ok. 2 łyżek soli, zaczyn, 1 kg mąki żytniej typ 720 firmy Młyn Ciechanowiec

do foremek: masło

Przygotowanie zaczynu: drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać z letnią wodą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przyrządzanie ciasta: ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wodę z ziemniaków odlać do miski a ziemniaki dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Do ostudzonej wody z ziemniaków wlać zaczyn, dodać utłuczone ziemniaki, ½ kg mąki żytniej, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 3-4 godz.). Gdy wyrośnie dodać resztę mąki i wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od rąk i naczynia. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na 1 i ½ godziny). Wyrośnięte przełożyć do wysmarowanych masłem dwóch foremek keksowych (do ¾ wysokości) i zostawić do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło formy po brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C około godziny. Do piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody (dla utrzymania odpowiedniej wilgotności podczas wypieku).

 
 
 

Piernik Ciechanowiecki

Bardzo prosty przepis na wspaniały piernik.

Składniki:
1/4 kg masła
5 całych jaj
1/5 szklanki cukru
1/2 litra śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru na karmel
przyprawa do pierników
Mąka ciechanowiecka lub tortowa firmy Młyn Ciechanowiec do uzyskania gęstej konsystencji
bakalie – rodzynki, morele.

Tłuszcz ucieramy z cukrem i całymi jajkami, następnie dodajemy śmietanę, rozpuszczony miód, karmel, przyprawę do pierników. Na końcu dodajemy makę wymieszaną z sodą i bakalie. Piernik pieczemy ok. 1 godz. w temp. 1800C.

Galeria

Close Menu