Produkty

Najwyższej jakości mąki pszenne i żytnie z polskich zbóż 

Mąki orkiszowe typ 630 i 2000 pełnoziarnista.
Bardzo dobre mąki z ziarna orkiszu, charakteryzują się świetnymi właściwościami wypiekowymi i mogą służyć jako dodatek prozdrowotny do wszelkich domowych wypieków. Najlepsze wyniki przy wypiekaniu chleba uzyskuje się mieszając mąkę z orkiszu z mąką z pszenicy zwyczajnej (np. typ 750 chlebowa)

Dostępne w opakowaniach 1 kg.

Orkisz (Triticum spelta), nazywany też szpelcem, jest starożytną odmianą pszenicy. Uchodzi on za zdrowszą odmianę pszenicy zwyczajnej. jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. 

Zboże to uprawiano powszechnie od epoki brązu (ok. 3400 r. p.n.e. – ok. 1200-750 r. p.n.e.) i było bardzo popularne w Europie do czasów średniowiecznych.

Najwcześniejsze odkrycia archeologiczne dotyczące orkiszu są datowane na 5 tysięcy lat p.n.e. i dokonano ich na Zakaukaziu w rejonie Morza Czarnego.

Galeria Produktu: